De verhuizing van ‘De Terugblik’ op het Amstelstation

Het beeld van de zittende vrouw in de stationshal (beeldhouwer; Theo van Reij) wat in 1939 gelijk met de opening van het Amstelstation is geplaatst, is sinds vele jaren weer terug op haar originele plaats. De naakte dame was door diverse verbouwingen haar originele plekje kwijtgeraakt en uiteindelijk naast de trap terecht gekomen. Daar hoort een dame van dit statuur natuurlijk niet thuis.

In oktober 2019 zijn wij, als GeelRonitz Bouwgroep, in opdracht van de NS gestart met de renovatie van het Amstelstation. Het verplaatsen van het beeld, terug naar de originele plek, stond ook op onze to-do list. Eind oktober was het dan eindelijk zover; de dame van Amstel ging terug naar haar eigen stek.

Dit was niet zomaar een klusje voor ons maar een hele operatie. Het beeld met een grote (historische) waarde moest toch enkele meters overbruggen voordat ze op haar nieuwe sokkel plaats kon nemen. Wij zijn gestart met het afzetten van de omgeving zodat de reizigers geen hinder ondervonden maar ook de dame van Amstel in alle privacy kon verhuizen. Vervolgens is zij in de ‘touwen gehesen’ om haar naar haar nieuwe plek te takelen. Na wat zweetdruppels van onze uitvoerder en projectleider is de dame van Amstel goed op haar nieuwe plek terecht gekomen. Een goede voorbereiding bewijst wederom dat dat het halve werk is en kijken wij tevreden terug op deze verhuizing.  De dame van Amstel staat weer in vol ornaat te schitteren op haar originele stek.