Renovatie Dialysecentrum Haarlem
Project: Renovatie Dialysecentrum Haarlem
Kenmerken: Renovatie 1300m2 in bewoonde toestand
OpdrachtgeverSpaarne Gasthuis Vastgoed & Services
Architect: Addis Architectuur

Na iets meer dan een jaar renoveren is donderdag 10 oktober 2019 het vernieuwde Nier centrum (voormalig dialysecentrum) van het Spaarne Gasthuis in Haarlem Zuid feestelijk geopend.

Tegelijkertijd werd gevierd dat het dit jaar 50 jaar geleden is dat de dialyseafdeling in het toenmalige Sint Elisabeth Gasthuis van start ging.

Het afgelopen jaar heeft ons bouwteam hard gewerkt om de wensen van alle belanghebbenden in te passen in het nieuwe ontwerp. De buitenkant van het gebouw van het voormalig dialysecentrum aan de Boerhaavelaan in Haarlem Zuid (dat inmiddels alweer 17 jaar oud was) staat nog, het interieur is volledig aangepast en gemoderniseerd. In dit nieuwe ontwerp hebben ook de dialysepatiënten een belangrijke stem gehad.

Zowel zorg als individueel comfort spelde een belangrijke rol in het nieuwe centrum, waar niet alleen de dialyseafdeling is gehuisvest maar waar alle zorg rondom de nier samenkomt. Dialysepatiënten kunnen nu bijvoorbeeld zelf de temperatuur van hun eigen infrarood-warmtepaneel reguleren, uniek in Nederland.

Door het plaatsen van twee grote lichtkoepels, een vide en door de balie niet af te sluiten met glas, ontstaat een grote open, lichte ruimte: gastvrij en toegankelijk.

Door het gebruik van warme tinten als roze en materialen als hout heeft het nieuwe centrum een warme en huiselijke uitstraling gekregen. Belangrijk, want de meeste patiënten brengen meerdere dagen per week enkele uren in het centrum door. Daarom zijn er ook nieuwe, comfortabele stoelen aangeschaft, getest en uitgekozen door de patiënten zelf.

Vorige Volgende