Restauratie ” Koninklijke wachtkamer Amsterdam CS”

Voor de NS restaureren wij Koninklijke Wachtkamers. Hier hebben wij de opdracht gekregen om de wachtkamer op Amsterdam Centraal Station te restaureren. 

Koninklijke wachtkamers

Omdat reizen in de negentiende eeuw een stuk langer duurde dan tegenwoordig, waren wachtkamers een belangrijk onderdeel op een station. Voor overstappen moest een behoorlijke tijd worden uitgetrokken. Tegelijkertijd was reizen met de trein iets zeer moderns. Om aan te tonen dat ze met hun tijd meegingen, reisden leden van het koningshuis daarom graag met de trein. Koning Willem I stelde zelfs persoonlijk geld beschikbaar voor de uitbreiding van de spoorlijnen. Naar goed gebruik werden daarom bij stations die dicht bij koninklijke paleizen lagen, koninklijke wachtkamers gebouwd.

De wachtkamer op Amsterdam CS

Om aan te geven dat het bij het Centraal Station ging om de belangrijkste wachtkamer van de hoofdstad, liet Cuypers de Koninklijke Wachtkamer nog uitbundiger decoreren dan hij bij de rest van het gebouw had gedaan. Op het gebouw zijn dan ook verschillende ornamenten te vinden die verwijzen naar het koninklijk huis en in het bijzonder Willem III en Emma, de regerende vorsten. Ook binnenin is de wachtkamer gedecoreerd met koninklijke familiewapens.

Cuypers hechte er belang aan om in al zijn decoraties een verband te leggen tussen de spoorwegen en het gezag van het koningshuis als oorsprong voor de nieuwe economische bloei van het land. Het is daarom toch enigszins cru dat Willem III de architectuur van Cuypers eigenlijk maar niets vond. Om ervoor te zorgen dat de koning en koningin niet de straat op hoefden, werd ook een inpandige parkeerplaats gebouwd voor de koets.

Gebruik van de wachtkamer

Oorspronkelijk werd de Koninklijke Wachtkamer uiteraard enkel gebruikt door leden van het koninklijk huis. Omdat de wachtkamers niet in eigendom zijn van de Oranjes, maar van de NS, worden de wachtkamers tegenwoordig ook gebruikt voor belangrijke vergaderingen of ontvangsten van bijvoorbeeld het bedrijf zelf. Leden van het koningshuis maken echter nog steeds gebruik van de wachtkamer, als zij bijvoorbeeld met het koninklijke rijtuig op wintersport gaan.

GeelRonitz Bouwgroep heeft o.a. de volgende werkzaamheden uitgevoerd;

  • reinigen vloerkleden
  • reinigen glas in lood ramen
  • reinigen vazen en hanglampen
  • restaureren vloerkleden
  • restaureren traplopers
  • restaureren traproedes
  • restaureren banken en stoelen
  • restaureren tafels
  • in de was zetten van houten kozijnen, lambrisering, deuren en vloeren

Wij hebben respect voor karakter en detaillering… onmisbare ingrediënten in de restauratiediscipline.

klik hier voor een 360 virtuele tour door de wachtkamer